April 2, 2023

Wat is je hart volgen?

Yes

Volgens mij heeft het weinig met het fysieke orgaan te maken, en veel met de natuur zijn werk laten doen. Zoals een prachtig bos automatisch ontstaat wanneer je stopt met snoeien en schoffelen, zo komt ‘je echte jij’ pas naar boven als je opzij stapt en stopt met schoffelen en snoeien in je hoofd.

Je hart volgen gaat over jezelf zijn

Over jezelf met de rivier mee laten stromen, in plaats van er tegenin te zwemmen. Ontdekken wie je bent, wat je wilt, wat je voldoening geeft. 

Dat vervolgens volledig omarmen en ermee aan de slag gaan.

Met een glimlach op je gezicht. Dat soort dingen. Laten we het eens verder uitpluizen.

1. Je hart volgen is je verstand uitschakelen

Moeilijk moeilijk moeilijk. Totdat het ineens niet moeilijk meer is. Je verstand ‘uitschakelen’ is in onze samenleving niet gebruikelijk. Maar het is nodig. Want al die gedachten in je hoofd zorgen ervoor dat je constant in je eigen zon staat. Je creëert schaduw waar je licht wilt hebben.

Dus? Tja. Dus is het belangrijk om stil te zijn. Mediteren enzo. Je gedachten kalmeren. Minder denken, minder in gedachten opgaan, minder filosoferen over de toekomst of het verleden.

Je kunt je hart alleen volgen als je kunt horen wat je hart zegt. En je hart is meer van het fluisteren. Waar je ego meer van het schreeuwen is.

Dus kalmeer. Maak je niet druk. Wees even niet productief, efficiënt, fantastisch en perfect. Wees vaker even stil en even helemaal goed zoals je bent.

2. Je hart volgen is schijt hebben

Zodra je je hart gaat volgen zul je merken dat er iets verkeerd gaat. Jij wilt het ene doen, terwijl anderen willen dat je precies het tegenovergestelde doet.

  • Jij wilt op wereldreis, je ouders willen je thuis houden.
  • Jij wilt je goedbetaalde baan opzeggen, je vrienden verklaren je voor gek.
  • Jij wilt minder vlees eten, je partner zegt ’daar komt niets van in’.
  • Jij wilt graag dansen op straat, de maatschappij heeft liever dat je ‘gewoon’ doet.

Ja. En als je erover nadenkt dan begrijp je de reactie. En als je er langer over nadenkt dan begin je het met hen eens te worden. En voor je het weet leef je een leven waar iedereen het mee eens is, behalve jij.

Je hart volgen is schijt hebben. Het is beseffen dat dit jouw leven is. Laat mensen hun mening hebben. En gun jezelf de vrijheid om lekker te doen wat je wilt doen.

Onthoud: je hebt dit leven maar één keer. Je komt alleen op de wereld, en je gaat hem alleen weer verlaten. Wat die mensen vinden is helemaal niet zo belangrijk. Een simpel ”Ik hou van je, maar ik moet mijn hart volgen, dus ik ga het toch zo doen” doet wonderen soms.

3. Je hart volgen is dapper zijn

Je hart volgen leert je niet alleen om schijt te hebben. Het leert je ook vallen en opstaan. Dat wat je hart je ingeeft is doorgaans een tikkie avontuurlijk. Je hart pusht je om te groeien, om te ontwikkelen.

En dat is eng. En hoe meer je erover nadenkt, des te logischer het lijkt om je hart niet te volgen. Om niet dat koffiezaakje te openen, die reis te maken, die relatie aan te gaan of die baan te nemen.

Je moet het lef hebben om te vertrouwen op je gevoel. Op je intuïtie. En weet je wat? Dat gaat vaak fout. Soms gaat het fout omdat achteraf bleek dat je niet je intuïtie maar toch je ego volgde. En soms lijkt het fout te gaan, maar blijkt de les die je leert achteraf zo waardevol dat het lijkt alsof er iets goed is gegaan.

Hoe dan ook – je hart volgen is eng. En spannend, avontuurlijk en ontzettend leuk. Dus je moet dapper zijn.

4. Je hart volgen is onpraktisch

Ja, verschrikkelijk onpraktisch. Dan heb je na drie jaar je huis eindelijk helemaal zoals je het hebben wilt, waarna je ineens voelt dat het tijd is voor een nieuwe plek.

Irritant.

Of je hebt een goede baan waar je hard voor hebt gewerkt, alles loopt op rolletjes. Maar je mist voldoening. En je merkt dat je steeds terugkomt bij werkzaamheden die nauwelijks geld opleveren. Zeg je je baan op om je hart te volgen?

Tja. Als je erover nadenkt is het ‘onverstandig’. 

Maar als je niet nadenkt is het antwoord duidelijk

hoppa, weg met die baan. Het avontuur tegemoet. Je hebt dit leven ten slotte maar één keer.

Hoe dan ook – 

je hart volgen is onpraktisch, onhandig en onwijs irritant. Vaak lijkt een leven met een gevoel van leegte en weinig voldoening eenvoudiger. En dat is precies waar de meeste mensen voor kiezen.

5. Je hart volgen zet je op het juiste spoor

Ja, en dat is het meest belangrijk. Van binnen weet je namelijk allang wat er moet gebeuren. Het zijn je angsten, maatschappelijke normen en je drang naar veiligheid en comfort die je tegenhouden.

Maar weet je wat zo leuk is? Je kunt ook hier klein beginnen. Met simpele beslissingen. Bijvoorbeeld:

  • Je brein zegt appeltaart, je gevoel zegt ‘ik heb geen honger’. Normaal kies je appeltaart, nu kies je lichtheid.
  • Je brein zegt ja tegen een feestje waar je geen zin in hebt. Normaal offer je jezelf op. Nu zeg je: ik heb dit weekend echt rust en tijd voor mezelf nodig, ik spreek liever een andere keer af.
  • Iemand pusht je om iemand te zijn die je niet bent. Normaal laat je jezelf pushen. Nu leg je uit dat dit niet bij je past, en het daarom liever niet doet. Ook al voelt het even ongemakkelijk.
  • Normaal laat je jouw keuze afhangen van anderen. Nu doe je wat goed voelt voor jou, en laat je anderen hetzelfde doen. Als dat betekent dat anderen andere keuzes maken dan oordeel je niet. Je bent blij dat de ander zijn eigen pad kiest.
  • Normaal probeer je mensen te overtuigen om dingen te doen zoals jij ze doet. Nu vraag je mensen wat voor hen goed voelt, en stimuleert ze die kant op te bewegen. Ook als ze daardoor van jou af bewegen.
  • Normaal blijf je beslissingen uren overpeinzen. Nu laat je het even los, en vertrouw je erop dat de juiste beslissing op je pad komt. Je onderbewuste en je intuïtie laten vanzelf van zich horen, met een stuk minder stress.

Begin je hart te volgen in alledaagse momenten

Zo train je je intuïtie met kleine stappen. Je zult merken dat je steeds beter voelt en weet welke kant je het beste op kunt gaan. Hoe vaker je dat doet, des te makkelijker het wordt om je hart te volgen.

Ontwikkel meer zelfliefde

Je hart volgen wordt eenvoudiger naarmate je meer zelfcompassie, zelfvertrouwen en zelfliefde ontwikkelt. Als dit een gebied is waar je mee worstelt.

egg-orange.svg
https://www.oypo.nl/nl/3D650E4438B06D183A3F